The Maximum Length Record of the Blackspot Seabream (Pagellus bogaraveo Brünnich, 1768) for the Entire Aegean Sea and Turkish Territorial Waters
Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Şenol PARUĞ
Özgür Cengiz
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Bir ekosistemdeki canlılara ait maksimum boy, ağırlık ve yaşın bilinmesi, ayrıca göç ile gelen yabancıtürlerin ilk kayıtlarının oluşturulması; popülasyon dinamiği, stok tahmini ve biyolojik aktivitelerüzerine yapılan çalışmaların temelini oluşturması açısından önemlidir. Bu nedenle, bu tür verilerinkaydedilmesi, bilimsel veri tabanı oluşturulabilmesi ve tür ile ilgili yeni çalışmalar için gerekliolabilir. Sparidae familyasının bir türü olan Mandagöz mercan (Pagellus bogaraveo), Akdeniz ve Egeçevresinde taze ve dondurulmuş olarak pazarlanan önemli bir deniz ürünüdür. Günümüzde bu tür,aşırı avlanma sonucu iç piyasalardaki taleplere bağlı olarak yüksek fiyatlara sahiptir ve kuzeyİspanya'da kültürü de yapılmaktadır. Azalan populasyon eğilimi nedeniyle, IUCN tarafından kırmızılistede, Yakın Tehdit Altındaki Türler (NT) listesine dahil edilmiştir. 08 Şubat 2019 tarihinde, birbalıkçı tarafından Saroz Körfezi’nde olta ile yakalanan 30,7 cm total boya ve 390,00 gr ağırlığa sahipbir adet Mandagöz mercan balığı, Çanakkale’deki bir balık satıcısından temin edilmiştir. Muhtemelenpolar ve/veya derin deniz gigantizmine bağlı olarak Kuzey Doğu Atlantik’te daha büyük bireyler olsada, söz konusu ölçüm, bu türün Ege Denizi için kanıtlanmış şu ana kadarki en büyük total boydeğeridir.
Dergi Adı Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology
Dergi ISSN 2148-127X