Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma İlişkisi: Yükselen Ekonomiler Üzerinde Ekonometrik Bir Analiz
Doç. Dr. Rabia EFEOĞLU
Sabri Azgün
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Demokratik kültürün olgunlaşması ve ekonomik kalkınmanın gerçekleşmesi insanlığın ortak hedefidir. Tarihsel süreçtedemokrasi ve ekonomik kalkınma ilişkisi hem siyaset bilimcilerin hem de iktisatçıların ilgilendikleri konular arasında olmuş-tur. Çalışmaların çoğunluğu demokrasinin ekonomik kalkınmayı sağladığı yönünde yapılmasına rağmen, uzlaşma ekonomik kalkınmanın demokrasiyi sağladığı yönündedir. Bu anlamda uzlaşmayı destekleyen ve demokrasi ile kalkınma arasındaki ilişkiyi “bir ülke ne kadar zenginse o kadar demokratiktir” şeklinde ifade eden Lipset’ten yola çıkarak ekonomik kalkınmanın demokrasiyi olumlu etkilediği söylenebilir. Uzlaşmayı destekleyen Lipset’in hipotezini esas alan bu çalışmanınamacı, ekonomik kalkınmanın demokrasi üzerindeki etkisiniaraştırmaktır. Çalışmada 24 yükselen piyasa ekonomisi için2001-2016 dönemine ait veriler ile dinamik panel veri analiziyapılmıştır. Analizde ekonomik kalkınmanın demokrasi üzerinde pozitif ancak zayıf bir etkisinin olduğu ve bu etkinin ancak uzun dönemde ortaya çıkacağı sonucuna varılmıştır.
Dergi Adı Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 07-2020