Makroekonomik Performans Göstergelerinin Yolsuzluğa Etkisi
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Ömer Selçuk Emsen
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
“Kamu gücünün özel çıkarlar için kötüye kullanılması” olarak tanımlananyolsuzluk ekonomik, politik, hukuki ve sosyo-kültürel belirleyicileri olan birkavramdır. Ülkeden ülkeye farklılık gösteren yolsuzluğun ölçümü ise pekmümkün olmamakla birlikte yolsuzluk algı ölçümü yapılabilmektedir.Çalışmanın amacı söz konusu belirleyicilerden yalnızca ekonomikbelirleyicilerin yolsuzluk ile ilişkisini test etmektir. Bu kapsamda 2001-2017dönemi için APEC (Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği) ülkelerindemakroekonomik performans göstergelerinin yolsuzluğa etkisi panel sıralınitel tercih yöntemi ile analiz edilmiştir. Makroekonomik performansgöstergeleri büyüme, enflasyon, işsizlik, gelir eşitsizliği ve dışa açıklıkolarak belirlenmiş, dışa açıklık değişkeni ticari küreselleşme endeksi iletanımlanmıştır. Yolsuzluk algı endeksi bağımlı değişkendir ve endeksin enyüksek değeri 0, en düşük değeri 10’dur. Bağımlı değişken olarak kullanılanyolsuzluk algılama endeksi sıralı bir değişken olduğu için sıralı nitel tercihmodelleri kullanılmıştır. Ekonometrik analizler sonucu elde edilen bulgularagöre kişi başına GSYH ve ticari küreselleşme endeksi arttıkça yolsuzlukendeks değeri de artmakta, diğer bir ifadeyle yolsuzluk azalmaktadır.Enflasyon oranı ve Gini katsayısı (gelir eşitsizliği) arttıkça yolsuzluk endeksdeğeri azalmakta, yolsuzluk artmaktadır. İşsizlik oranı arttıkça yolsuzlukendeks değeri önce artmakta (yolsuzluk azalmakta), sonra azalmaktadır(yolsuzluk artmakta). Çalışmada makroekonomik performansgöstergelerinin yolsuzluğun düşük düzeylerinde daha etkili ve düşükyolsuzluk düzeyini etkileme olasılığının ise daha yüksek olduğu sonucuelde edilmiştir. Dolayısıyla gelir seviyesini artırabilen ve bunun adildağıtımını sağlayarak işsizliği azaltan, dünya ekonomisi ile entegrasyonderecesini yükselten ve enflasyon oranını düşük tutabilen ülkelerdeyolsuzluğun da düşeceği ortaya koyulmuştur.
Dergi Adı İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Basım Tarihi 09-2020