KAMU HARCAMA ALT KALEMLERİ VE YOLSUZLUK İLİŞKİLERİ
Doç. Dr. Rabia EFEOĞLU
Ömer Selçuk Emsen
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Yolsuzluk olgusunun temelinde kamusal kaynaklara dayalı sebepsiz zenginleşme bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, ulaşılabilir veri setine sahip 17 ülkede 2010-2018 dönemi için kamu harcamaları- nın yolsuzluk üzerindeki etkisini analiz etmektir. Genel anlamda kamu harcamalarının yüksek olduğu ülkelerde yolsuzlukların da yüksek olması beklenmektedir. Çalışmada inceleme konusu yapılan kamu harcamaları yatırım harcamaları, transfer harcamaları ve cari harcamalar olmak üzere üç alt kalem şeklinde belirlenmiştir. Bu noktada özellikle kamu harcama ka lemleri içerisinde en fazla yolsuzluğa açık olacağı düşünülen kalemin yatırım harcamaları olacağına dair hipotez test edilmeye çalışılması amaçlanmıştır. Çalışmada statik panel veri analiz yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre kamu harcamalarının en önemli iki kalemi olan yatırım harcamaları ile cari harcamaların yolsuzluk üzerindeki etkisi negatif ve istatistiki bakımdan anlamlı iken, sosyal devlet olma gereği olarak yapılan transfer harcamalarının yolsuzluk üzerine anlamlı etkisi bulunmamıştır. Elde edilen bulgulardan hare- ketle inceleme konusu yapılan ülkelerde kamu harcamalarındaki artışların yolsuzluğu artırdığı belir- lemesi yapılmıştır.
Dergi Adı Finans Politik & Ekonomik Yorumlar
Basım Tarihi 09-2021