N11 Ülkelerinde Ekonomik Kompleksite ve Finansal Gelişme
Doç. Dr. Rabia EFEOĞLU
Çalışmanın amacı, finansal gelişmenin ekonomik karmaşıklık üzerindeki etkisini N11 ülkelerinde 1995-2019 dönemi için panel veri yöntemini kullanarak analiz etmektir. Finansal küreselleşmenin kontrol değişken olarak dahil edildiği çalışmada yatay kesit bağımlılık testi yapılarak modelde yatay kesit bağımlılığı olduğu gözlenmiştir. Sonrasında CADF panel birim kök testi uygulanmış, serilerin düzey değerlerinde durağan olduğu belirlenmiş, Parks-Kmenta ve Beck-Katz tahmincileri olmak üzere iki farklı şekilde model tahmin edilmiştir. Çalışmada hem Parks-Kmenta hem de Beck-Katz tahmin sonuçlarına göre finansal gelişmenin ekonomik kompleksite üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi vardır. Yani finansal gelişme arttıkça ekonomik kompleksite düzeyi artış göstermektedir. Diğer taraftan kontrol değişkeni finansal küreselleşmenin de ekonomik kompleksiteyi artırdığı tespit edilmiştir.
Finansal Gelişme,N11 Ülkeleri,Panel Veri Yöntemi,Ekonomik Karmaşıklık
Dergi Adı Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi