Evaluation of financial performance of paper companies traded at BIST with TOPSIS method
Dr. Öğr. Üyesi Tutku ÜÇÜNCÜ
Kadri Cemil Akyüz
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
İlker Akyüz
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Bahadır Çağrı BAYRAM
Nadir Ersen
Artvin Çoruh Üniversitesi, Türkiye
Çalışmanın amacı: BİST’de işlem gören kağıt sektöründeki firmaların finansal performanslarına göre sıralanması amaçlanmıştır. Materyal ve yöntem: Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören kağıt sektöründeki 7 firmanın 2016 yılına ait verileri kullanılarak finansal performansları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, şirketlere ait finansal verilerden 10 finansal oran elde edilmiştir ve bu finansal oranların her biri diğerlerine göre üstünlüğe sahiptir. Bütünleşik bir değerlendirme yapılması amacıyla, veriler “Çok Kriterli Karar Verme” (ÇKKV) yöntemlerinden olan TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution) yöntemi ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar: Şirketler finansal performanslarına göre ALKA, KARTN, VKING, BAKAB, TIRE, OLMIP ve KAPLM olarak sıralanmıştır.. Araştırma vurguları: Ülkemiz kağıt sektöründe gerçekleştirilen üretim ile tüketimin yarısı karşılanabilmekte ve kağıt ihtiyacı ithalatla karşılanmaktadır. Enerji fiyatlarının ve ilk yatırım maliyetlerinin yüksek olması yeni yatırımları engellerken ithalata teşvik etmektedir. Bu bakımdan sektörde var olan firmaların gelişmesi, büyümesi ve performanslarının yüksek olması sektörü canlı tutacaktır.
Performance Analysis,TOPSIS Method,Paper Industry
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi