Orman Ürünleri İşletmelerinde Örgütsel Sinizmin Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Üzerine Etkisinin Araştırılması: Trabzon Örneği
Nadir Ersen
Artvin Çoruh Üniversitesi, Türkiye
Öner Karayiğit
İlker Akyüz
Türkiye
Doç. Dr. Bahadır Çağrı BAYRAM
Türkiye
Bu çalışmada, Trabzon’da kereste ve mobilya sektöründe çalışanların örgütsel sinizm tutumları ve örgütselvatandaşlık davranış sergileme düzeyleri; örgütsel sinizm alt boyutları ile örgütsel vatandaşlık davranış boyutu vealt boyutları arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı; ve örgütsel sinizm alt boyutlarının örgütsel vatandaşlıkve alt boyutlarına etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma evrenini, Trabzon ilinde orman ürünleri sektöründefaaliyet gösteren işletmelerdeki çalışanlar oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında 315 çalışana ulaşılmıştır. 305anket değerlendirmeye alınmıştır. Yöntem olarak genellikle yüz yüze anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışmasonucunda, örgütsel sinizm boyutlarının puan ortalaması düşük ve örgütsel vatandaşlık davranışı boyutu ortadüzeyde çıkmıştır. Araştırma kapsamındaki çalışanların örgütsel sinizm tutumları ile örgütsel vatandaşlık davranışıarasında zayıf düzeyde ve negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Örgütsel sinizm örgütsel vatandaşlık davranışıüzerinde negatif yönde etkiye sahiptir.
Dergi Adı Bartın Orman Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 12-2021