The Impact of COVID-19 on Turkish Forest Products Industry
Doç. Dr. Bahadır Çağrı BAYRAM
Bu makalede COVID-19 salgınının Türkiye orman ürünleri endüstrisi üzerindeki etkisi nitel araştırma yöntemleri yardımıyla araştırılmıştır. Metodoloji olarak odak grupları ve görüşme yöntemleri benimsenmiştir. Çalışmanın kapsamı, Türkiye orman ürünleri sektörünün önde gelen dalları olan ahşap esaslı panel, laminat parke ve mobilya sektörleri ile sınırlıdır. Katılımcılar, Ankara ve Bursa'da faaliyet gösteren büyük ölçekli işletmelerin mühendisleri, yöneticileri veya pazarlama müdürleri arasından rastgele seçilen beyaz yakalı çalışanlardır. İşletmelerin adı geçen şehirlerle sınırlı kalması, bu şehirlerin yönetim ve pazarlama faaliyetlerinde endüstri için büyük önem taşımasından dolayıdır. Sonuçlar, COVID-19 salgınının işgücünü ve geliri olumsuz etkilediğini göstermektedir. Bu çalışmanın en önemli bulgusu, pandemi daha uzun sürerse ciddi ekonomik yan etkilerin kaçınılmaz olacağıdır. Ayrıca sonuçlar, şirketlerin öncelikle hammadde tedarikine, ikinci olarak da uluslararası pazar yerine iç pazara odaklanmaları gerektiğini göstermektedir.
Dergi Adı Bartın Orman Fakültesi Dergisi
Makale Dili İngilizce