Açık Hava Koşullarının Odunun Bazı Fiziksel Özelliklerine Etkileri
Mehmet Budakçı
Düzce Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet KARAMANOĞLU
Bu çalışma, açık hava iklim şartlarına maruz bırakılan sarıçam (Pinussylvestris L.), Doğu Kayını(FagusorientalisL.), sapsız meşe (Quercus petraea L.) ve Anadolu Kestanesi (CastaneasativaMill.)odunlarında meydana gelen sertlik, parlaklık ve renk değişimini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bumaksatla, örnekler ASTM D-1641 esaslarına göre 12 ay süre ile açık hava iklim şartlarında bırakılmış,örneklerde oluşan sertlik, parlaklık ve renk değişimleri, ASTM D 2240, EN ISO 2813 ve ASTM D 2244standartlarına göre belirlenmiştir. Sonuç olarak, açık hava iklim şartları tüm ağaç malzeme yüzeylerininsertlik, parlaklık ve renk değerlerini azaltıcı etki yapmıştır. En fazla değişim sertlikte sapsız meşede,parlaklık ve renkte ise sarıçamda meydana gelmiştir.
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 01-2014
Makale Linki http://dergipark.ulakbim.gov.tr/kastorman/article/view/5000082896/5000077032