Dynamics of Child Marriages among Syrian and Afghan Refugees in Turkey
Kasım Karataş
Hacettepe Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Harun ASLAN
Bu araştırmada, Türkiye'de geçici koruma statüsünde olan Suriyeli mülteciler ile Afganistan'dan göç eden mültecibireyler arasındaki çocuk evliliklerinin dinamikleri, çocuk refahı ile ilgili alanlarda çalışan profesyonellerin bakış açısıyla incelenmiştir. Araştırma kapsamında nitel araştırma tasarımı uygulanmış, 47 profesyonel ile odak grup görüşmeleri ve altı profesyonel ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çocuk evliliklerinin dinamikleri; kaynak ülkelerde geleneksel ve dini uygulamalar, yoksulluk ve finansal kazanç, güvenlik sorunlarından korunma ve “namusun korunması” düşüncesi, eğitime katılım sorunları, cinsel istismarı örtmek ve savaş kayıplarını telafi etmek için nüfus artışını hedeflemek olarak analiz edilmiştir. Son olarak, mülteci topluluklarında çocuk evliliklerinin önlenmesi için çocuk haklarına odaklanarak çocuk refahının artırılmasına yönelik öneriler sonuçlardan yararlanılmaktadır.
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Makale Dili İngilizce