Mantar Yönetim Ölçeği Geliştirilmesi Üzerine Bir Çalışma
Nihan Birincioğlu
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Erol TEKİN
Bu çalışmanın amacı, çalışanların mantar yönetim algılarını belirleyebilmek için bir mantar yönetim ölçeği geliştirmektir. Bu amaç çerçevesinde ölçek Açıklayıcı Faktör Analizi için 216 araştırma görevlisine (özel üniversitede çalışan), Doğrulayıcı faktör Analizi için 240 araştırma görevlisine (kamu üniversitesinde çalışan) uygulanmıştır. Analizler sonucunda Kaiser-Meyer-Olkin değeri 0,874 ve Kapsam Geçerlik İndeksi 0,95 bulunmuştur. Ölçeğin açıkladığı toplam varyans oranı % 67,238’dir. Bununla birlikte Açıklayıcı Faktör Analizi sonucuna göre ölçek 4 faktör ve 19 maddeden oluşmuştur. Bu faktörler “yetersiz bilgi paylaşımı”, “güç kaybı endişesi”, “yetersiz iletişim” ve “katılımcı yönetim eksikliği” şeklinde isimlendirilmiştir. Ölçeğin güvenilirliği için hesaplanan Cronbach Alpha katsayısı 0,90; test tekrar test korelasyonu ise 0,82 hesaplanmıştır. Aynı zamanda Mantar Yönetim Ölçeği DFA sonuçlarına göre iyi uyum değerlerine sahiptir. Sonuç olarak dört alt faktörden oluşan geçerli ve güvenilir bir Mantar Yönetim Ölçeği geliştirilmiştir.
Dergi Adı Business and Economics Research Journal
Basım Tarihi 02-2018