Girişimcilik ve Yenilikçiliğin Üniversitelerin Akademik Performansı Üzerindeki Etkisi
Doç. Dr. Erol TEKİN
Çal›flman›n amac› giriflimcilik ve yenilikçili¤in üniversitelerin perfor- manslar› üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Bu amaçla çal›flmada, Giri- flimci ve Yenilikçi Üniversite Endeks (GYÜE) s›ralamas›nda yer alan üni- versitelerin 2012–2017 y›llar›na ait panel veri seti kullan›lm›flt›r. Bu kap- samda giriflimcilik verileri TÜB‹TAK-GYÜE, akademik performans ve- rileri ise URAP raporlar›ndan elde edilmifltir. Elde edilen veriler panel regresyon yönetimi ile analiz edilmifltir. Araflt›rma sonuçlar› giriflimci ve yenilikçi üniversitelerin akademik baflar›lar›n›n daha yüksek oldu¤una ka- n›t sa¤lamaktad›r. Bununla birlikte giriflimcilik ve yenilikçili¤in bilimsel ve teknolojik araflt›rma yetkinli¤i, ifl birli¤i ve etkileflim ile ekonomik kat- k› ve ticarileflme boyutlar›n›n üniversitelerin akademik performans›n› olumlu ve anlaml› yönde etkiledi¤i görülmektedir. Fakat giriflimcilik ve yenilikçili¤in fikri mülkiyet havuzu boyutunun negatif ve anlaml› bir et- kisi tespit edilmifltir. Giriflimcilik ve yenilikçilik kültürünün ise üniversi- telerin akademik performans› üzerinde etkisi tespit edilememifltir. Çal›fl- ma giriflimcili¤in üniversitelerin akademik performans› üzerindeki etkisi- ni ele alan öncü bir çal›flma olarak akademik alanyaz›na katk› sunmakta- d›r. Ayr›ca üniversitelerin konum tercihlerini yaparken e¤itim-ö¤retim ve araflt›rmac› kimliklerinin yan›na giriflimcili¤i de eklemeleri gereklili¤ini ortaya koymas› aç›s›ndan önemli bir çal›flmad›r.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Yuksekogretim Dergisi