Örgütsel Sinizm’in Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Üzerindeki Etkisinin Yapısal Eşitlik Modeli ile İncelenmesi
Doç. Dr. Burak ÖZDEMİR
Doç. Dr. Erol TEKİN
Araştırmanın amacı örgütsel sinizmin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindekietkisini ortaya koymaktır. Bu amaç çerçevesinde kamu ve vakıf üniversitelerinde görevyapan 291 araştırma görevlisine anket çalışması uygulanmıştır. Elde edilen verileryapısal eşitlik modellemesi aracılığıyla doğrulayıcı faktör analizi ve regresyon analizleriile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda örgütsel sinizmin örgütsel vatandaşlıkdavranışının alt boyutlarını negatif ve anlamlı bir şekilde etkilediği görülmektedir.Sinizmin davranışsal boyutunun örgütsel vatandaşlık davranışının boyutlarındandiğergamlık, centilmenlik ve sivil erdem boyutlarını anlamlı ve negatif bir şekildeetkilediği tespit edilmiştir. Bununla birlikte duyuşsal sinizmin örgütsel vatandaşlıkdavranışının diğergamlık ve sivil erdem alt boyutları üzerinde anlamlı ve negatif biretkisinin olduğu bulunmuştur. Bilişsel boyutun ise örgütsel vatandaşlık davranışınıanlamlı bir şekilde etkilemediği görülmektedir. Araştırma olumsuz bir davranış biçimiolan sinizmin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisini göstermesi veakademisyenlik mesleğinin ilk adımı olan araştırma görevlilerinin örgütsel sinizm veörgütsel vatandaşlık davranışına ilişkin algılarını ortaya koyması açısından literatürekatkı sağlamayı hedeflemektedir.
Dergi Adı Journal of Business Research - Turk
Makale Dili İngilizce