Paternalist Liderliğin İş Tatmini ve Çalışan Performansına Etkisi Üzerine Bir Araştırma
Doç. Dr. Erol TEKİN
Liderlik tarzlarının çalışanlar üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Türk kültürü düşünüldüğündepaternalist liderlik tarzının da çalışanların iş tatminini ve performansını etkilemesi beklenmektedir. Bunedenle çalışmanın amacı paternalist liderlik tarzının çalışanın iş tatmini ve performansı üzerindekietkisini ortaya koymaktadır. Bu kapsamda 2006 sonrası kurulan üniversitelerde görev yapan 149 araştırmagörevlisi üzerinde anket çalışması uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir.Veriler analiz edilirken faktör, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucundapaternalist liderlik tarzının çalışanın iş tatmini ile performansını anlamlı ve olumlu yönde etkilediğisonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte paternalist liderlik boyutlarından aile ortamı ile sadakat vememnuniyet beklentisinin içsel iş tatminini; çalışanlara ilgi alt boyutunun ise dışsal iş tatminini daha çoketkilediği tespit edilmiştir. Aile ortamı ile sadakat ve memnuniyet beklentisi, performansı anlamlı ve olumluetkilemesine rağmen çalışanlara ilgi alt boyutunun performansı etkilemediği bulunmuştur.
Dergi Adı Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi
Basım Tarihi 01-2019