Lider-Üye Etkileşiminin Çalışan Performansı Üzerindeki Etkisinde Örgütsel Vatandaşlık Davranışının Aracı Rolü
Doç. Dr. Erol TEKİN
Çalışmanın amacı lider-üye etkileşiminin çalışan performansına etkisinde örgütsel vatandaşlık davranışınınaracılık etkisini ortaya koymaktır. Bu amaç kapsamında 377 öğretmen üzerinde anket çalışmasıuygulanmıştır. Araştırmada değişkenler arasındaki ilişkiyi ölçmek için korelasyon analizi, nedenselliğiölçmek için regresyon analizi ve aracılık rolünü ölçmek için ise hiyerarşik regresyon analizinden yararlanılmıştır.Analizler SPSS 20.0 analiz programı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre liderüyeetkileşimi ile çalışan performansı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıcaörgütsel vatandaşlık davranışının da çalışan performansını pozitif ve anlamlı etkilediği bulunmuştur.Ayrıca lider-üye etkileşiminin çalışan performansıyla ilişkisinde örgütsel vatandaşlık davranışının kısmiaracılık etkisinin olduğu vurgulanmaktadır.
Dergi Adı Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi
Basım Tarihi 12-2018