Mobbing Örgütsel Vatandaşlık Davranışı İlişkisinde Örgütsel Sinizmin Rolü
Doç. Dr. Erol TEKİN
Doç. Dr. Burak ÖZDEMİR
Araştırmanın amacı mobbing’in örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisinde örgütsel sinizminaracı rolünü ortaya koymaktır. Bu amaç çerçevesinde kamu ve devlet üniversitelerinde görev yapan236 doktor öğretim üyesi, araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi akademisyene anket çalışmasıuygulanmıştır. Elde edilen veriler faktör analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizleri ile testedilmiştir. Analizler SPSS 22.0 analiz programı ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucundamobbing ve örgütsel sinizmin örgütsel vatandaşlık davranışını anlamlı ve negatif yönde etkilediğigörülmüştür. Ayrıca mobbing’in örgütsel sinizmi anlamlı ve pozitif yönde etkilediği bulunmuştur.Bununla birlikte mobbing’in örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisinde sinizmin kısmi biraracılık etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
Dergi Adı Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 12-2018