Yönetim Kurulu Kalitesinin Firma Performansı Üzerindeki Etkisi: BİST-100 Firmaları Üzerine Bir Araştırma
Doç. Dr. Erol TEKİN
Selim Koray Demirel
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Firmalarda yönetim kurulları, en üst kademe organ olarak önemli roller üstlenmektedirler. Yönetim kurulu kalitesinin de firma performansının üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu düşünülmektedir. Çalışmada, yönetim kurulu kalitesi ve firma performansı arasındaki ilişkinin gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye bağlamında ele alınması amaçlanmıştır. Bu amaçla, 2015 yılında Türkiye'de faaliyet gösteren ve Borsa İstanbul 100 endeksinde (BİST 100) yer alan sanayi firmaları 2009-2014 dönemi verileri kullanılarak incelenmiştir. Yönetim kurulu kalitesi hesaplanırken Bin-Sariman vd., (2015) tarafından oluşturulan Yönetim Kurulu Kalite Endeksi'nden (BDQ) yararlanılmıştır. Geliştirilen hipotezler panel veri analizi ile test edilmiştir. Sonuçlar, Türkiye'de yönetim kurulu kalitesinin muhasebe tabanlı firma performansını pozitif ve anlamlı bir şekilde etkilediğini göstermektedir. Bununla birlikte, yönetim kurulu kalitesinin piyasa esaslı performans üzerinde bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Çalışma, yönetim kurulu yapısının firma performansı üzerindeki etkisini incelerken toplulaştırılmış bir endeks kullanılması nedeniyle literatüre katkıda bulunmaktadır.
Dergi Adı Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 12-2017
Doi Numarası 10.18657/yonveek.371990