SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ NOKTA ÇİZGİ YÜZEYVE UZAY BİLGİLERİ VE ÇOKLU TEMSİLLERİ
Prof. Dr. Güler TULUK
Bu çalışmanın amacı sınıf öğretmenliği programı birinci sınıfta okuyan öğretmen adaylarının geometri bilgilerinden; nokta, çizgi, yüzey ve uzayla ilgili olan kavramlar hakkında kullandıkları çoklu temsilleri elde etmek ve bu temsilleri alan bilgisi ile alan öğretimi bilgisi açısından yorumlamaktır.122 birinci sınıf öğrencisi araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, adaylara Temel Matematik II dersi konularının işlenmesinden sonra 9 açık uçlu soru sorulmuş ve betimsel analiz yapılarak farklı kategoriler üzerinden cevaplar incelenmiş ve geometrik şekillerin temelini oluşturan kavramlarla ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Adaylar kavramları düzlem üzerinde ve 1-boyutlu ve 2-boyutlu olarak yorumlamışlardır. Buna göre sınıf öğretmeni adaylarının geometri bilgisinin kuruluşundaki nokta, çizgi, yüzey ve uzay kavramlarının 3-boyutlu şekillere yönelik genişletilmesi de gerekir. Ayrıca öğretmen eğitiminde geometri içerik bilgisinin verilebilmesi için Temel Matematik II dersi kur tanımında ad ve saat değiştirilmesiyle ilgili alternatifler sunulmuştur.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kastamonu Eğitim Fakültesi Dergisi