Turizm Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimlerinin Demografik Özelliklere Göre Farklılıkları
Doç. Dr. Canan TANRISEVER
İrfan Mısırlı
Mustafa Taylan Dağıstan
Günümüzde yaşanan ilerlemelerle beraber girişimciliğe verilen önem gün geçtikçe artmaktadır. Bir ülkenin kalkınması için başarılı girişimcilere ihtiyaç olduğunun anlaşılmasıyla devletler politikalarında girişimciliğe daha fazla yer vermeye başlamışlardır. Türkiye gibi oldukça genç bir nüfus yapısına sahip olan ülkelerde, gençlerin var olan girişimcilik eğilimlerinin tespiti ve sonrasında yapılacak teşviklerle başarılı girişimcilerin ortaya çıkacağı aşikardır. Bu olguya koşut olarak, bu araştırmada Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencilerinin, girişimcilik eğilimlerinin demografik özelliklere göre anlamlı farklılık taşıyıp taşımadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada kullanılacak verilerin toplanması için anket yöntemi kullanılmıştır. Turizm Fakültesi bünyesinde öğrenim gören 585 öğrenci içinden kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenen 461 öğrenciye yüz yüze anket uygulanmış ve toplanan veriler Sosyal Bilimler’de yaygın olarak kullanılan bir istatistik paket programının 22. sürümü kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin normal dağılım göstermesinden dolayı T-testi ve Anova testleri uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre girişimcilik eğilimini oluşturan faktörlerin kararlılık, dışa açıklık, kendine güven, yenilikçilik, risk alma ve fırsatçılık olduğu belirlenmiştir. Bu faktörlerin öğrencilerin bireysel özelliklerinden, cinsiyet, uyruk, öğrenim gördüğü bölüm, sınıf, yaş ve daha önce girişimcilik faaliyetinde bulunma durumuna göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Dergi Adı Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi
Basım Tarihi 01-2019