Anatomical and Morphological Changes with Needle Removal Treatments on the Seedlings of Pinus nigra Arn. (Anatolian black pine)
Doç. Dr. Seray ÖZDEN KELEŞ
Literatürde çeşitli miktarlarda ibre eksiltme uygulamasının ağaç fidan halinde iken fidanın büyümesine etkisi çok az araştırılmıştır. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı, karaçam (Pinus nigra Arn.) fidanlarında çeşitli miktarlarda ibre eksiltme uygulamasının fidanın morfolojik, anatomik ve odun yoğunluk özelliklerine etkisini belirlemektir. Fidanlarda, ibre eksiltme miktarlarının fidan özelliklerine etkisini belirleyebilmek amacıyla fidanların gövdelerinden 4 farklı miktarda ibre eksiltilmiştir: %0, %25, %50 ve %75. Her bir ibre eksiltme uygulaması için, fidanların morfolojik (gövde çapı, nodyum sayısı, öz yüzdesi, kabuk yüzdesi ve ksilem yüzdesi), anatomik (ortalama yıllık halka genişliği, birim alanda traheid sayısı, traheid uzunluğu, traheid genişliği, traheid lumen genişliği, traheid hücre duvarı kalınlığı, öz ışını sayısı, öz ışınlarının uzunlukları ve genişlikleri) ve odun yoğunluk değerleri analizleri ayrı ayrı yapılmıştır. Morfolojik test bulguları %0 ve %25 miktarda ibre kesilmiş olan fidanlarda gövde çapının diğer ibre eksiltme uygulamalarından daha fazla olduğunu göstermiştir. Fakat, diğer bir morfolojik özellik olan nodyum sayısı, farklı miktarda ibre kesme uygulama işlemleri arasında istatistiksel olarak önemli bir değişim göstermemiştir. Her bir fidanda, nodyum sayısı yaklaşık 4 olarak tespit edilmiştir. Fidanların odun yoğunluk değerleri sonuçlarına göre, % 0 ve % 25 miktarda ibre eksiltmelerinde fidanların yoğunluk değerleri %50 ve %75 miktarda ibre eksiltme uygulamalarından daha yüksek çıkmıştır. Anatomik analiz sonuçlarına göre, hiç ibre eksiltilmemiş olan fidanlarda (%0) öz ışınları daha uzun ve daha geniş bulunmuştur, ayrıca birim alanda (1 mm2 alanda) traheid sayısı ve traheid uzunluğu diğer ibre eksiltme uygulamalarından daha yüksek değerler çıkarmıştır. % 25 ibre eksiltme uygulamasında ise ilginç biçimde traheid hücrelerinin hücre zarı kalınlığı diğer ibre eksiltme uygulamalarından daha yüksek saptanmıştır.
Dergi Adı Bartın Orman Fakültesi Dergisi
Makale Dili İngilizce