img
img
Gıda Reyonunda Çalışan Personelin Kişisel Hijyen Kurallarına Dikkat Etme Durumları   
Yazarlar (2)
AYBALA DEMİRCİ
ALİ FUAT ERSOY
Devamını Göster
Özet
Bu araştırma, marketlerin gıda reyonunda çalışan personelin kişisel hijyen kurallarına dikkat etme durumlarını ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ankara ili merkez ilçelerinin farklı semtlerinde bulunan 26 farklı markette gıda reyonunda çalışan personel arasından basit tesadüfî örnekleme yöntemiyle yansız olarak atanan ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan toplam 305 personel araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırma verileri gıda reyonunda çalışan personele anket uygulanarak elde edilmiştir. Personelin büyük çoğunluğunun işe girerken sağlık kontrolünden geçtiği, %12.5’inin işe girerken sağlık kontrolünden geçmediği saptanmıştır. Çalışmaya katılan personelin %46.6’sının üç günde bir,  %44.6’sının her gün ve %8.9’unun hafta bir genel vücut temizliği yaptığı saptanmıştır. Çalışmaya katılan personelin tamamının işe başlamadan önce ellerini yıkadıkları, çoğunlukla sıvı sabun kullandıkları; ancak çoğunluğunun dezenfektan kullanmadığı tespit edilmiştir. Dezenfektan kullanma durumuna göre; et/kasap, şarküteri ve unlu mamul reyonlarında çalışanlar arasında anlamlı farklılık saptanmıştır (p<.05).
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayınlanan tam makale
Dergi Adı e-Journal of New World Sciences Academy Health Sciences
Dergi ISSN 1308-7355
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCO
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 04-2011
Cilt No 6
Sayı 2
Sayfalar 66 / 74
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları

Paylaş