Yazarlar (2) |
![]() |
![]() |
Özet |
Bu araştırma, marketlerin gıda reyonunda çalışan personelin kişisel hijyen kurallarına dikkat etme durumlarını ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ankara ili merkez ilçelerinin farklı semtlerinde bulunan 26 farklı markette gıda reyonunda çalışan personel arasından basit tesadüfî örnekleme yöntemiyle yansız olarak atanan ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan toplam 305 personel araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırma verileri gıda reyonunda çalışan personele anket uygulanarak elde edilmiştir. Personelin büyük çoğunluğunun işe girerken sağlık kontrolünden geçtiği, %12.5’inin işe girerken sağlık kontrolünden geçmediği saptanmıştır. Çalışmaya katılan personelin %46.6’sının üç günde bir, %44.6’sının her gün ve %8.9’unun hafta bir genel vücut temizliği yaptığı saptanmıştır. Çalışmaya katılan personelin tamamının işe başlamadan önce ellerini yıkadıkları, çoğunlukla sıvı sabun kullandıkları; ancak çoğunluğunun dezenfektan kullanmadığı tespit edilmiştir. Dezenfektan kullanma durumuna göre; et/kasap, şarküteri ve unlu mamul reyonlarında çalışanlar arasında anlamlı farklılık saptanmıştır (p<.05). |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayınlanan tam makale |
Dergi Adı | e-Journal of New World Sciences Academy Health Sciences |
Dergi ISSN | 1308-7355 |
Dergi Tarandığı Indeksler | EBSCO |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 04-2011 |
Cilt No | 6 |
Sayı | 2 |
Sayfalar | 66 / 74 |