Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Coğrafya Konularının Öğretimine İlişkin Öz Yeterlikleri
Ufuk Sözcü
Doç. Dr. Sibel OĞUZ HAÇAT
Prof. Dr. Duran AYDINÖZÜ
Öz yeterlik hayatın her alanında olduğu gibi eğitim faaliyetlerinde de önemli bir kavramdır. Kişinin herhangi bir eylemi planlama ve uygulama gücüne ilişkin kişisel düşüncesi olarak tanımlanabilecek olan öz yeterlik öğretmenlerde bulunması gereken özelliklerden biridir. Öz yeterliği yüksek olan öğretmen, öğrencileri motive etmede daha başarılı olur. Her branşta olduğu gibi sosyal bilgiler öğretmenlerinin de öz yeterlik düzeyleri ders başarısında etkili bir faktördür. Sosyal bilgiler dersine kaynaklık eden en önemli alanlardan biri de coğrafyadır. Sosyal bilgiler öğretmenlerinin coğrafya konularına ilişkin öz yeterliklerinin belirlenmesi hem öğretmenin kendini değerlendirmesi hem de öğrenciye etkisini göstermesi açısından önemlidir. Bu amaçla yapılan çalışma Gao (2011) tarafından geliştirilen anketin online şekilde, tesadüfi örneklem yöntemiyle Türkiye'nin farklı illerinde görev yapan 366 sosyal bilgiler öğretmenine uygulanmasıyla gerçekleştirilmiştir. İki alt boyuta sahip olan anketin sonuçlarına göre öğretmenlerin coğrafya konularının öğretimine ve sonuç beklentisine yönelik öz yeterlik algıları orta düzeydir. Öğretmen öz yeterlikleri cinsiyet, yaş ve kıdem değişkenlerine göre farklılık göstermezken, eğitim durumu ve mezun olunan bölüm değişkenlerinde anlamlı farklılık tespit edilmiştir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Marmara Coğrafya Dergisi