Yüksek Organik Madde İçeren Endüstriyel Bir Atıksuyun Fenton Prosesi ile Arıtılabilirliğinin Araştırılması
Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Didar DEĞERMENCİ
Yalçın Kemal Bayhan
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Nejdet DEĞERMENCİ
Fenton prosesi gibi ileri oksidasyon prosesleri (İOP) biyolojik olarak ayrışamayan ve toksik madde içerenendüstriyel atıksu arıtımında başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışma kapsamında, yüksek organik maddeiçeren endüstriyel bir atıksuyun Fenton prosesi ile arıtılabilirliği araştırılmıştır. Bu tip atıksular yüksek kimyasaloksijen ihtiyaçları (KOİ) nedeniyle önemli çevresel problemlere sebep olabilirler. Fenton oksidasyon prosesi ileKOİ giderim verimini arttırmak amacıyla; Fe +2, H 2O2 konsantrasyonu ve pH parametrelerinin optimum değerleriaraştırılmıştır. Optimizasyon çalışmaları sonucunda pH, H2O 2 ve Fe +2 dozu sırasıyla 4, 10 g L-1 ve 1.61 g L-1 olarakbelirlenmiştir. Bu şartlar altında KOİ giderim verimi %88 olarak bulunmuştur.
Dergi Adı IĞDIR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DERGİSİ
Basım Tarihi 01-2014