Kozmetik atık sularından fenton prosesiyle organik madde gideriminin ve kinetiğinin incelenmesi
Yalçın Kemal Bayhan
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Didar DEĞERMENCİ
Kozmetik endüstrisi atık suların arıtımı için fenton prosesinin uygulanabilirliği araştırılmıştır. Proses süresince KOİ ve TOK giderimi üzerine reaksiyon süresi, pH, sıcaklık, Fe+2 ve H2O2 konsantrasyonlarının etkileri karakterize edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, 36ºC'de optimum reaksiyon süresi, pH, Fe+2 ve H2O2 konsantrasyonları sırasıyla 90 dakika, pH 3, 1 g/L, 17,5 g/L, KOİ ve TOK giderim etkinliği ise %89,6 ve %76,9 olarak belirlenmiştir. Ayrıca, farklı sıcaklık değerleri araştırılarak prosesin kinetik analizi gerçekleştirilmiştir. Prosesin yalancı birinci dereceden reaksiyon kinetiğine uyduğu ve aktivasyon enerjisinin (Ea) 117,7 kJ/mol olduğu belirlenmiştir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı JOURNAL OF THE FACULTY OF ENGINEERING AND ARCHITECTURE OF GAZI UNIVERSITY
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Dergi Grubu Q4