Innovation in Participation Banks: A Review on Turkey
Bayburt Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Tolga ULUSOY
Doç. Dr. Faruk DAYI
Para kazandıran yenilik olarak tanımlanan inovasyon, rakiplerden farklı ürünler üreterek, işletmelerin rekabet gücünü artırmakta ve rekabet sürecinde önemli avantajlar sağlamaktadır. Daha çok üretim sektöründe ön planda olan inovasyonun, son yıllarda hizmet sektöründe de öneminin hızla arttığı görülmektedir. Bankacılık sektörünün hizmet sektöründeki payının artması, bankaların hizmet sektörü içinde önem kazanmasında etkili olmaktadır. Böylece bankacılıkta inovasyonun finansal araçların çeşitlendirilmesi ve verimliliğin artırılmasında önemi oldukça yüksektir. Çünkü bankacılık sektöründe inovasyon sürecinin başlamasıyla finansal başarı düzeyinin arttığı tespit edilmektedir. Bankacılık faaliyetleriyle ilgili yapılan çalışmalarda, katılım bankacılığının, dünya bankacılık sektöründeki payının her geçen gün arttığı ifade edilmektedir. İslami finans olarak da ifade edilen katılım bankacılığı, dünya bankacılık sektöründe, rekabet edebilmek için İslami kurallara göre yeni finansal araçlar geliştirmektedir. Müşterilerine faizsiz bankacılık hizmeti sunan katılım bankalarının, daha kaliteli hizmet sunmak adına inovatif ürünler geliştirdikleri ve müşterilerinin hizmetine sundukları görülmektedir. Bu noktadan hareketle, çalışmanın ilk kısmında katılım bankalarının kurulduğu andan itibaren günümüze kadar tarihi gelişimi açıklanmaktadır. Katılım bankacılığın, bankacılık sektöründeki yeri ve önemi finansal boyutuyla incelenmektedir. Katılım bankalarında gerçekleştirilen inovasyon işlemleri açıklanmaktadır. Bankaların, inovasyon işlemlerinin bankaların finansal gelir ve giderleri üzerindeki etkisi incelenerek bankaların gelirlerinin arttığı tespit edilerek, inovatif işlemlerin bankanın kârlılığı üzerinde etkili olabileceği düşünülmektedir. Kârlılığı artırıcı inovatif işlemlerin yapılması için yeni modellerin geliştirilmesi önerilmektedir.
Dergi Adı Turkish Studies - Economics, Finance, Politics
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 03-2020
Doi Numarası 10.29228/TurkishStudies.37827