Efficiency Estimating in Airline Companies: An Application on Asia-Pacific Companies
Doç. Dr. Faruk DAYI
Özge Sezgin Alp
Başkent Üniversitesi, Türkiye
Yakıt maliyeti, havayolu şirketlerinde önemli bir maliyet unsurudur. Yakıt fiyatları küresel piyasalarda belirlenmektedir. Devletlerin vergi politikaları ve enerji yatırımları da yakıt fiyatları üzerinde etkilidir. Yakıt maliyetleri arttıkça bilet fiyatları aynı kaldığı sürece şirketlerin net kârı azalmaktadır. Şirketlerin rekabet edebilmeleri için yakıt maliyetlerinde etkin olmaları gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı havayolu şirketlerinin yakıt maliyetinin etkinliklerini ile finansal performansa etki eden faktörleri değerlendirmektir. Uygulamada Asya-Pasifik kıtasında faaliyet gösteren 15 havayolu şirketinin 2010-2016 dönemi verileri kullanılmıştır. Etkinliklerini değerlendirmek amacı ile Veri Zarflama Analizi yapılmıştır. Veri madenciliği tekniklerinden Karar Ağacı yöntemi ile de şirketlerin etkinlik düzeylerine etki eden finansal oranlar belirlenmiştir.
Dergi Adı Muhasebe ve Finansman Dergisi
Makale Dili İngilizce