Çifte Kayıtlı Hisse Senedi Fiyatının Belirleyicileri
Ahmet Aksoy
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Faruk DAYI
Uluslararası sermaye piyasalarından sermaye tedarik etmek isteyen şirketler, yabancı bir borsaya ikinci kez kayıt yaptırmaları, çifte kayıt olarak ifade edilmektedir. Çalışmada çifte kayıtlı hisse senetlerinin fiyat farklılıklarının nedenleri araştırılmaktadır. Piyasa değeri en yüksek borsalardan New York, Londra ve Tokyo Borsalarında çalışmanın uygulaması yapılmaktadır. Çifte kayıtlı hisse senetleriyle ilgili yapılan çalışmalarda, her borsa için ayrı bir modelin oluşturulmasının modelin başarısı için daha anlamlı sonuçlar vereceği ifade edilmektedir. Bu nedenle her borsa için ayrı bir model oluşturulmaktadır. Araştırmanın modeli hisse senedi fiyatı, faiz oranı, enflasyon, döviz kuru, aktif kârlılık oranı, özsermaye kârlılık oranı, cari oran ve altın fiyatı değişkenlerinden oluşmaktadır. 2010-2015 dönemine ait yıllık verilerden oluşan model, panel veri en küçük kareler yöntemi ile analiz edilmektedir. Analiz sonucunda bir borsada işlem gören hisse senedinin fiyatının, aynı anda işlem gördüğü diğer borsalardaki fiyatlardan etkilendiği, özellikle de New York Borsasındaki fiyatların diğer borsalardaki fiyatların oluşumunda belirleyici olduğu tespit edilmektedir.
Dergi Adı Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 12-2019