Vadesi Geçen Ticari Alacakların Net Kara Etkisinin İncelenmesi: Borsa İstanbul’da Bir Uygulama
Doç. Dr. Faruk DAYI
Ticari alacakların vadesinde tahsil edilmemesi net kârı azaltmaktadır. Vadesinde tahsil edilemeyen ticari alacaklar için karşılık ayrılmakta; idari ve adli takipler sonucunda tahsil edilemediğinde ise gider olarak kayıt edilmektedir. Vadesi geçen ticari alacakların tahsil kabiliyetinin artmasıyla dönem net kârı artmaktadır. Çalışmanın amacı vadesi geçen ticari alacakların net kâra etkisini incelenmektir. Borsa İstanbul’da işlem gören sınai şirketlerinde uygulama yapılmıştır. Şirketlerin 2010-2017 dönemine ait konsolide finansal tabloları ile finansal tabloların dipnotları çalışmanın veri setini oluşturmaktadır. Vadesi geçen ticari alacakların tutarlarınıntespit edilebilmesi için şirketlerin konsolide finansal tablolarının dipnotları incelenerek vadesi geçen ticari alacaklar her yıl için ayrı ayrı bulunmuştur. Net kâr marjı, şüpheli ticari alacaklar, ticari alacakların tutarı, nakit vb. varlıkların hasılata oranı ve vadesi geçen ticari alacaklar (vadelerine göre Yaş 1, Yaş 2 ve Yaş 3)değişkenleri ile model kurulmuştur. Panel veri en küçük kareler yöntemi kullanılarak analiz yapılmıştır. Vadesi üzerinden 1 ila 30 gün geçen ticari alacakların net kâr marjını pozitif yönde; vadesi üzerinden 1 ila 3 ay geçen ticari alacakların ise net kâr marjını negatif yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Dergi Adı Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi
Basım Tarihi 12-2019