Soil Erosion Risk Assessment Using GIS and ICONA: A Case Study in Kahramanmaras, Turkey
Mahmut Reis
Hurem Dutal
Nurşen Bolat
Doç. Dr. Gamze SAVACI
Türkiye, hatalı arazi kullanımından kaynaklanan sorunlarla birlikte olumsuz topoğrafik yapı, toprak ve iklim özellikleri nedeniyle dünyada en çok toprak erozyonuna uğrayan ülkelerden biridir. Toprak erozyonu oluşturduğu pek çok olumsuz sonuçların yanında özellikle barajların dolmasına ve ekonomik ömürlerini öngörülenden daha kısa sürede tamamlamalarına neden olmaktadır. Bu nedenle, araştırma Kahramanmaraş ilinin kuzeyinde yer alan ve Menzelet Barajına sediment taşıyan Haman Deresi yağış havzasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sitemleri teknikleri kullanılarak ICONA (Institute for the COnservation of the NAture) modeli ile erozyon risk analizi yapılmıştır. ICONA Erozyon Risk Haritası, Toprak Erodibilitesi ile Toprak Koruma Haritalarının birbirleriyle çakıştırılması sonucu elde edilmiştir. NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) değerleri Landsat 5 TM uydu görüntüsü kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, alanın % 53.67'sinin çok yüksek, % 38.1'inin yüksek, % 6.94'nün orta, % 1.17'sinin düşük ve % 0.12'sinin çok düşük erozyon riskine sahip olduğu tespit edilmiştir.
Dergi Adı Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University
Makale Dili İngilizce