Determination of Changes in Soil Organic Carbon and Total Nitrogen Stocks under Different Stand Age of Kazdağı Fir (Abies nordmanniana subsp. equi-trojani (Steven) Spach)
Doç. Dr. Gamze SAVACI
Temel Sarıyıldız
Bursa Teknik Üniversitesi, Türkiye
Orman ekosistemlerindeki karbonun çoğu toprak yüzeyi ölü örtüsünde ve toprakta depolanır. Toprak organik karbon (TOK), toplam azot (TA) stokları oldukça değişkendir. Özellikle orman karbon stokları ve havuzu orman yaşına göre değişir ve orman yaşına bağlı olarak genellikle bölgesel veya ulusal karbon envanterleri için tahmin edilebilmektedir. Bu nedenle, meşcere yaşının karbon ve azot stokları üzerindeki etkisinin, ağaç türü dağılımı üzerindeki miktarının belirlenmesi son derece önemlidir. Bu çalışmada, Kastamonu ilinin kuzeybatısı (Ilgaz) ve kuzeydoğusunda (İnebolu) yaygın olan Kazdağı göknarın (Abies nordmanniana subsp. equi-trojani (Steven) Spach) ölü örtü miktarı, toprak organik karbon (TOK) ve toplam azot (TA) stokları üzerinde meşcere yaşının etkisi araştırılmıştır. Meşceredeki ağaçların ortalama yaşları 38, 57, 60, 66, 90, 100, 183, 250, 283 ve 306 olan saf göknar meşcerelerinin her birinde üç tekrarlı deneme alanında çalışılmıştır. Sonuçlar, farklı meşcere yaşları arasında ölü örtü miktarı, TOK ve TA stokları arasında önemli farklılıklar olduğunu göstermiştir. 100 yaşından büyük göknar meşcerelerinin, genç göknar meşcerelerinden daha fazla ölü örtüye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ölü örtü miktarı en yüksek 306 yaşındaki göknar (30.3 ton/ha), en düşük 100 yaşındaki göknar meşcerelerinde (3.95 ton/ha) belirlenmiştir. 0-30 cm derinlikte, 38 yaşındaki göknar meşceresi ile en yüksek TOK stokuna (166.7 ton/ha) sahip 57 yaşındaki göknar meşceresi hariç, 100 yaş ve üzerindeki göknar meşcerelerinde TOK ve TA stoku, daha genç olanlardan daha yüksek bulunmuştur. Sonuçlar, göknar meşcerelerinin ölü örtü miktarı, TOK ve TA stokları üzerinde meşcere yaşının önemli olduğunu göstermiş olup ilgili araştırmalarda meşcere yaşı dikkate alınmalıdır. Anahtar Kelimeler: Karbon ve azot depolaması, doğal orman, meşcere yaşı, toprak derinliği, Kastamonu.
Dergi Adı Bartın Orman Fakültesi Dergisi
Makale Dili İngilizce