The effects of windthrow damage on soil properties in Scots pine, black pine and Kazdağı fir stands in the northwest Turkey
Doç. Dr. Gamze SAVACI
Temel Sarıyıldız
Bursa Teknik Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Sadık ÇAĞLAR
Doç. Dr. Ferhat KARA
Esra Topal
Çalışmanın Amacı: Türkiye'nin kuzeybatısı Kazdağı göknarı (Abies nordmanniana subsp. equitrojani), sarıçam (Pinus sylvestris L.) ve karaçam (Pinus nigra Arnold.) meĢcerelerinde rüzgâr devriği zararının toprak özelliklerine kısa vadeli etkileri ortaya konmaya çalıĢılmıĢtır. Çalışma alanı: ÇalıĢma Kastamonu ve Sinop bölgelerinde gerçekleĢtirilmiĢtir. Materyal ve yöntem: 2013 yılında meydana gelen rüzgâr devriğinin etkilerini anlamak için, devrik görülen ve görülmeyen alanların 0-30 cm derinlik kademesinden toprak örnekleri 2018 yılında (5 yıl sonra) alınmıĢ ve bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiĢtir. Temel Sonuçlar: ÇalıĢma alanında sıcaklık, yağıĢ ve rüzgâr hızındaki artıĢın rüzgâr devriği zararına neden olduğu değerlenmiĢtir. Toprağın fiziksel ve kimyasal özellikleri üç farklı ağaç türü ve aynı zamanda rüzgâr devriği görülen ve görülmeyen alanlar arasında önemli derecede farklılıklar göstermiĢtir. Araştırma vurguları: Rüzgâr devriğinden sonra; TOK ve TA stokları, P ve K artıĢı organik madde birikimi ile iliĢkili olabilir. Bununla beraber, bu iliĢkiyi açıklamak için tek bir mekanizma belirleyemedik. Bu nedenle, toprağın kimyasal özellikleri ile kök özellikleri arasındaki iliĢkileri tanımlamak için, üç ağaç türünün kök-toprak etkileĢimlerinin ileriki çalıĢmalarda detaylı olarak incelenmesi gerekmektedir.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Emerging Sources Citation Index (ESCI)
Makale Dili İngilizce