Effects of Iron-Steel Factory and Dense Traffic on Leaf Chemical Compounds of Six Tree Species in Turkey
Doç. Dr. Nezahat TURFAN
Doç. Dr. Gamze SAVACI
Temel Sarıyıldız
Bursa Teknik Üniversitesi, Türkiye
Çalışmanın amacı: Ağaçlandırma, kentsel çevrenin kalitesinin artırılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Ancak, hava kirliliği ağaçların gelişimini ve sağlığını etkilemektedir. Bu çalışmada; demir-çelik fabrikası ve trafik kirliliğinin olduğu yerde bulunan altı ağaç türünün (Akçaağaç, Dişbudak, Servi, Karaçam, Çınar ve Kavak) yapraklarında kimyasal bileşenleri üzerindeki etkileri ve ayrıca bu ağaçların hava kirliliğine toleransı ortaya konulmuştur. Materyal ve Yöntem : Yaprak ve iğne yaprak örnekleri Nisan ve Temmuz aylarında toplanılmıştır ve örneklerde fotosentetik pigmentler, lipit peroksidasyon ve hidrojen peroksit seviyesi, enzimatik ve non-enzimatik antioksidant bileşikler ölçülmüştür. Sonuçlar: Ağaçlara ait yaprak ve iğne yaprak örneklerinde kimyasal bileşenler miktarında istatistiksel olarak önemli değişimler olmakla birlikte, her bir kimyasal değer, kirletici tipi, zaman ve ağaç çeşidine göre farklı etkilenmiştir. Çalışmada, pigment, MDA, H2O2 ve APX değerleri Temmuz ayında daha düşüktür ancak CAT, SOD, prolin ve protein miktarı ise daha yüksektir. Akçaağaç trafik kirliliğine yüksek dayanım gösterirken, dişbudak ağacı her iki kirliliğe yüksek tolerans göstermiştir. Ağaçlar içerisinde kavak ağacı ise trafik kirliliğine duyarlı bulunmuştur. Araştırma vurguları: Bu sonuçlar gelecekte yapılacak olan çalışmalarda ağaç türlerinin hava kirliliğinin indirgenmesindeki rollerinin anlaşılması ve sağlıklı bir şekilde düzenlenmesinde kullanılabildiği gibi kentsel çevreye yararlı ormanların yönetiminde de kullanılabilinir.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Emerging Sources Citation Index (ESCI)
Makale Dili İngilizce