Air stripping of ammonia using a gas-liquid contactor: Effect of pH, temperature, airflow rate, and initial ammonia concentration
Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Didar DEĞERMENCİ
Amonyak, evsel ve endüstriyel atıksuların arıtılmasında giderilmesi gereken en önemli parametrelerden biridir. Alıcı ortamlara (nehir, göl ve deniz) deşarj edilen amonyak arıtılmazsa çevresel problemlere neden olabilir. Bu çalışma kapsamında bir gaz-sıvı kontaktör kullanılarak hava sıyırma ile amonyak giderimi üzerine pH, hava debisi, sıcaklık ve başlangıç amonyak konsantrasyonunun etkisi araştırılmıştır. Kesikli işletilen sistemde sıyırma süresi boyunca (360 dk.) sabit pH değerlerinde çalışılmış ve optimum pH değeri 11 olarak belirlenmiştir. Yüksek hava debisi ve sıcaklığın amonyağın giderim verimliliği ve genel hacimsel kütle transfer katsayısı (𝐾𝐿𝑎) üzerinde önemli etkilere sahip olduğu gösterilmiştir. Başlangıç amonyak konsantrasyonunun değiştirilmesiyle amonyak gideriminde ve 𝐾𝐿𝑎 üzerinde dikkat çekici bir değişim gözlenmemiştir. pH 11, başlangıç amonyak konsantrasyonu 100 mg/L, hava debisi 20 L/dk. ve 55 °C’de amonyağın tamamen giderilmesi için yaklaşık 90 dk. gerekli olduğu belirlenmiş ve en yüksek genel hacimsel kütle transfer katsayısı bu işletme değerlerinde 0.0462 dk-1 olarak belirlenmiştir.
Ammonia removal,Gas stripping,Volumetric mass transfer coefficient
Dergi Adı PAMUKKALE UNIVERSITY JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES
Makale Dili İngilizce