Sulu çözeltilerden nano kil (halosit) yüzeyine metilen mavisi adsorpsiyonu ve kinetiği
Doç. Dr. Aydın TÜRKYILMAZ
Bu çalışmada sulu çözeltilerden halosit nano kil yüzeyine metilen mavisinin adsorpsiyonu pH ve sıcaklık gibi parametreler kullanılarak incelendi. Adsorpsiyon prosesinin 24 saat içinde dengeye ulaştığı ve halosit nano kil yüzeyinde metilen mavisinin adsorplanmış miktarının artan pH ve sıcaklıkla arttığı bulundu. Deneysel veriler Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izotermleri kullanılarak analiz edildi ve adsorpsiyon verilerinin Langmuir izotermi ile oldukça iyi bir uyum gösterdiği belirlendi. Qmax;13.1x105 mol/g ve K;44.25x10-5 L/mol olarak hesaplandı. Ayrıca metilen mavisi için reaksiyon kinetiği deneyleri yapıldı. Reaksiyon kinetiğinin 2. Derece kinetiğe uyduğu bulundu.
Dergi Adı Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 12-2018