Yazarlar (1) |
![]() Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Ata tohumlarının önemi her geçen gün artmaktadır. Yüksek verim sebebiyle son 50 yılda piyasayı dolduran hibrid türlerin olumsuz etkilerinin zaman içinde ortaya çıkmasıyla beraber, yerel türlerin korunması ve kullanılması ile ilgili yoğun bir halk eğilimi oluşmaktadır. İnsan beslenmesinde çok önemli bir yeri olan buğday da bu konuda başı çekmektedir. Siyez diploid kromozom sayısıyla genetik olarak en basit buğday çeşididir (2n= 14) ve tarihte tarımı yapılan ilk buğday olarak buğdayların atası olarak kabul edilmektedir. Düşük tarla verimi ve işlenme zorlukları sebebiyle siyez üretimi son yüzyılda hızlı bir şekilde azalmıştır. Fakat yakın geçmişteki, siyezin önemli besin içeriği ve farklılığını ortaya koyan araştırmalarla beraber yeni bir trend başlamıştır. Bilinçli tüketicilerin yöresel, sağlıklı ve doğal ürünlere olan artan talepleri sebebiyle üretim ve tüketim tüm dünya da artmaya başlamıştır. Benzer şekilde Türkiye’de, Kastamonu ilinde halen yetiştirilmekte olan siyez buğdayı ürünlerine olan ilgi de her geçen gün artmaktadır. Geçtiğimiz 10 yıl içinde araştırmacıların da siyez üzerine ilgisi artmıştır. Bu çalışmanın amacı, piyasadaki siyez ürünlerinin tespiti ve siyezin besin içeriği, sağlığa etkileri, diğer buğdaylarla farklılıkları üzerine araştırmaların derlenerek gelişen piyasaların dikkatini çekmektir. |
Anahtar Kelimeler |
Bildiri Türü | Tebliğ/Bildiri |
Bildiri Alt Türü | Tam Metin Olarak Yayınlanan Tebliğ (Uluslararası Kongre/Sempozyum) |
Bildiri Niteliği | Alanında Hakemli Uluslararası Kongre/Sempozyum |
Bildiri Dili | Türkçe |
Kongre Adı | 4.ULUSLARARASI KAYES KONGRESİ |
Kongre Tarihi | 23-09-2021 / |
Basıldığı Ülke | Türkiye |
Basıldığı Şehir | Mardin |