Mapping secondary forest succession with geographic information systems: A case study from Bulanıkdere, Kırklareli, Turkey
Günay Çakır
Gümüşhane Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Fatih SİVRİKAYA
Salih Terzioğlu
Emin Zeki Başkent
Turan Sönmez
Artvin Çoruh Üniversitesi, Türkiye
Hacı Ahmet Yolasığmaz
Artvin Çoruh Üniversitesi, Türkiye
Ormanların sahip olduğu tüm fonksiyonların/değerlerin sürdürülebilirliliğini sağlayacak şekilde orman amenajman planlarını geliştirmek önemli ve zor bir süreçtir. Bu süreçte karşılaşılan zorluklardan biri işletme amaçları ile koruma hedeflerini isabetli olarak belirlemektir. Sürdürülebilir orman planlama ve işletmeciliğinde, kompozisyon ve konfigürasyon açısından hedef orman kuruluşu, alternatif işletme faaliyetlerini belirlemek ve işletme amaçları ile koruma hedeflerini gerçekleştirmek için ortaya konmalıdır. Hedef orman kuruluşunun ortaya konmasında vejetasyondaki süksesyon aşamalarının belirlenmesi önemli rol oynamaktadır. Bu çalışma, biyolojik çeşitliliğin orman amenajman planlarına yansıtıldığı Kırklareli-Bulanıkdere planlama biriminde gerçekleştirilmiştir. Çalışma Dünya Bankası tarafından desteklenen GEF projesinin bir bölümüdür. Sekonder orman süksesyonu aşamaları, 2003 yılında sistematik olarak tespit edilen 639 örnekleme alanında alınan veriler kullanılarak Clements'in yaklaşımına göre belirlenmiştir. Bulanıkdere Planlama Biriminde, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), Uzaktan Algılama (UA) ve Hava Fotoğrafları (HF) ile süksesyon aşamaları belirlenmiş ve haritaları oluşturulmuştur. Eşleştirilmiş t testi (Paired Samples t), gerçek süksesyon değerleri ile hesaplanan süksesyon değerleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek için uygulanmıştır. Bu iki yöntem arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı % 95 güven düzeyinde ortaya konulmuştur. Elde edilen sonuçlar ormanın klimaks aşamasına doğru gittiğini göstermektedir. Tüm alan süksesyon açısından değerlendirildiğinde, rekabet aşamasındaki alanın oranı % 70.1 iken başlangıç, göç ve yerleşme aşamasındaki alanların toplamı ise sadece % 2.8'dir. Bu sonuçlar alanda antropojenik etkinin varlığını ve farklı üretim tekniklerinin kullanıldığını ortaya koymaktadır. Kesilmeyen ya da zarar görmüş bireyler tek ağaç işletme şeklinde izleyen sekonder orman süksesyonu aşamalarının temel bileşenlerini oluşturabilir. Sayısal veri tabanları; vejetasyonda meydana gelen değişimleri anlamaya imkan sunmakta ve biyolojik çeşitliliğin devamını sağlayacak şekilde optimal karar vermede planlayıcılara yardımcı olmaktadır.
uzaktan algılama,haritalama,coğrafi bilgi sistemleri,orman amenajmanı,Kırklareli
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Agriculture and Forestry