Sarıçam (Pinus sylvestris L.) meşcereleri için yöresel Yalnızçam ve Uğurlu orman işletme şeflikleri sıklığa bağlı hasılat tablosunun düzenlenmesi
İlker Ercanlı
Sedat Keleş
Prof. Dr. Fatih SİVRİKAYA
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Türkiye
Günay Çakır
Gümüşhane Üniversitesi, Türkiye
Alkan Günlü
Uzay Karahalil
Ali İhsan Kadıoğulları
Emin Zeki Başkent
Selahattin Köse
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Bu çalısmada Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, Göle Orman Đsletme Müdürlüğü’ne bağlı Yalnızçam ve Uğurlu Orman Đsletme Sefliği sınırları içerisinde yer alan sarıçam mescereleri (Pinus sylvestris L.) için sıklığa bağlı yöresel hasılat tablosu düzenlenmistir. Bu amaçla değisik yas, bonitet endeksi ve sıklık derecelerine sahip Sarıçam mesçerelerinden 358 deneme alanı alınmıstır. Bu deneme alanlarından sağlanan veriler kullanılarak; mescere yası, bonitet endeksi ve sıklık derecesinin fonksiyonu olarak, mescere hacmi, ağaç sayısı, göğüs yüzeyi, orta çap ve orta boy gibi asli (kalan) mescere özelliklerini tahmin eden regresyon denklemleri gelistirilmistir. Bu regresyon denklemleri arasında en yüksek iliskiyi; mescere hacmi (R2=0.910), daha sonra sırasıyla mescere göğüs yüzeyi (R2=0.791), ağaç sayısı (R2=0.694), orta çap (R2=0.601) ve orta boy (R2=0.531) vermistir. Sarıçam’ın kalan ve ayrılan mescereye ait özelliklerinin mescere yası, bonitet endeksi ve sıklık derecesi arasındaki iliskiler, istatistiksel olarak anlamlı ve büyüme yasaları ile uyumludur.
meşcere,Erzurum,sarıçam,verim tabloları,devlet ormanları,Pinus sylvestris
Dergi Adı Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi