Farklı bonitet ve yaşlardaki kızılçam meşcerelerinde Çam Keseböceğinin çap ve boy artımına etkisinin araştırılması
Mehmet Kanat
Nuri Bozali
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Türkiye
Halit Köse
Prof. Dr. Fatih SİVRİKAYA
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma, 2003-2006 yılları arasında Kahramanmaraş Merkez Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisindeki kızılçam (Pinus brutia Ten.) meşcerelerinde yürütülmüştür. Kızılçamlarda Çam keseböceği (Thaumetopoea pityocampa (Schiff.))’nin çap ve boy artımına etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla Kahramanmaraş Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisindeki kızılçam meşcerelerinde 6 adet farklı bonitet ve değişik yaşlarda deneme alanları alınmıştır. Her deneme alanında 30 ağaç rastgele seçilmiş ve her ağaca ayrı numaralar verilmiştir. İlk 5 ağaca kese asılmamış, ikinci 5 ağaca 5’er, üçüncü 5 ağaca 10’ar, dördüncü 5 ağaca 15’er, beşinci 5 ağaca 20’şer ve altıncı 5 ağaca 25’er adet kese asılmıştır. Kese adedine göre, zararlının ağaçlardaki çap ve boy artımına etkisi tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda kese asılmayan ağaçlarda kese asılanlara oranla ortalama %11.89 oranında daha fazla çap artımı, %8.60 oranında ise daha fazla boy artımı gerçekleşmiştir.
kızılçam,orman zararlıları,ormanlar,meşcere özellikleri,çap,Pinus brutia,Kahramanmaraş,zararlı böcekler,Türkiye,bitki zararlıları
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 01-2010