The Seasonal and Spatial Distribution of Trichoptera Larvae in the Araç Creek (Kastamonu, Karabük, Turkey)
Dr. Öğr. Üyesi İbrahim KÜÇÜKBASMACI
Özlem Fındık
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Türkiye
Çalışmanın amacı: Farklı böcek türlerinin larvaları, çeşitli kirlilik seviyelerinde su kalitesini değerlendirmek için kullanılır. Bu çalışmada, Araç Çayı’nın Trichoptera larvası tür kompozisyonunu ve mevsimsel dağılımlarını tespit etmek ve bazı fiziko-kimyasal parametrelerle ilişkisini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışma alanı: Araç Çayı'nın trichopteran türlerini ve trichopteran türleri ile su kalitesi arasındaki ilişkiyi belirlemek için Nisan ve Ekim 2013 arasında Bentik makro omurgasızlar mevsimsel olarak toplanmıştır. Materyal ve yöntem: Örnekler, standart bir dip kepçesi (500 µm) kullanılarak toplanmıştır. Trichoptera taksonları Leica APO S8 binoküler stereomikroskop kullanılarak teşhis edilmiştir. Çevresel değişkenler taşınabilir cihazlar kullanılarak sahada ölçülmüştür. Laboratuarda toplam sertlik standart analitik yöntemlere göre ölçülmüştür. Temel sonuçlar: Araç çayında Trichoptera takımına ait 15 takson tespit edilmiştir. En fazla bireye 311 bireyle 2. istasyonda rastlanırken, en az bireye 87 bireyle 6. istasyonda rastlanılmıştır. Hydropsyche botosaneanui türü Araç çayında en fazla bulunan türdür. Araştırma vurguları: Araç çayında, trichoptera takımına ait toplam 1223 larva toplanmıştır. 8 farklı familyanın (Brachycentridae, Hydropsychidae, Hydroptilidae, Lepidostomatidae, Leptoceridae, Limnephilidae, Psychomyiidae and Rhyacophilidae) 9 cinsine ait 15 takson teşhis edilmiştir. Çalışmada en fazla bireye ilkbahar mevsiminde rastlanılmıştır.
Trichopteran Larvae,Arac Creek,Kastamonu,Turkey
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale