Raising Hydropsyche instabilis Curtis, 1834 and Hydropsyche bulbifera McLachlan, 1878 (Hydropsychidae, Trichoptera) Larvae in the Laboratory: Larval Morphology and Male Genital Characterization
Öğr. Gör. Ergin YILMAZ
Dr. Öğr. Üyesi İbrahim KÜÇÜKBASMACI
Sucul böceklerin laboratuvarda kontrollü bir yetiştirme ortamında yetiştirilmesi ile yaşam döngülerinin gözlenmesi çok daha kolay bir hale gelebilir ve çok daha güvenilir bilgiler toplanabilir. Birçok türün larva ve diğer yaşam evreleri hakkındaki bilgiler yetersizdir. Türlerin sağlıklı olarak teşhis edilmesi ve belirlenmesi için larva ve pupa evrelerinin, yetişkin formları ile ilişkilendirilmesi gerekmektedir. Yapılan bu çalışmada belirlenen iki akarsudan toplanan Hydropsyche instabilis Curtis, 1834 ve Hydropsyche bulbifera McLachlan, 1878 (Hydropsychidae, Trichoptera) larvaları laboratuvarda yetiştirilmiştir. Ayrıca larva ve yetişkin formlarına ait morfolojik karakterleriyle ilgili ayrıntılı bilgilerin toplanmıştır. Larvaların metamorfozu ve erginlerin pupadan çıkma süreci gözlenmiştir. Larvaların morfolojik karakterleri ve erginlerin erkek genital yapıları fotoğraflanarak kısaca açıklanmıştır. Çalışma süresince H. instabilis ve H. bulbifera türlerinin yetiştirme başarısı sırasıyla %17.85 ve %15.65 olarak belirlenmiştir.
Larvae raising,Trichoptera,Hydropsychidae,Genital characterization,Larval morphology
Dergi Adı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
Makale Dili İngilizce