Yazarlar |
Prof. Dr. İzzet ŞENER
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Fulya Tekelioğlu
|
Öğr. Gör. Dr. Merve ZURNACI
Türkiye |
Pınar Baloğlu
|
Prof. Dr. Mahmut GÜR
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Dr. Öğr. Üyesi Kerim GÜNEY
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Çalışmanın amacı: Kastamonu bölgesinden toplanan Thymus praecox'un kimyasal bileşimini, antioksidan kapasitesini ve antibakteriyel aktivitesini belirlemektir. Materyal ve yöntem: Kimyasal bileşimin belirlenmesinde spektroskopik ve kromatografik analizler uygulandı. Kekik özleri beş farklı çözücü kullanılarak hazırlandı. HPLC kullanılarak Thymus praecox içeriğinde bulunan flavonoidlerin varlığı ve GC-MS kullanılarak uçucu yağın kimyasal içeriği araştırıldı. Kekiğin yaprak ve sapındaki mineral analizleri ICP-OES ile belirlendi. Antioksidan kapasite, DPPH serbest radikal temizleme yöntemi ve H2O2 süpürme yöntemi gibi iki yöntem kullanılarak belirlendi. On bakteri, Gram (+) ve Gram (-) üzerindeki antibakteriyel aktivite disk difüzyon yöntemi kullanılarak test edildi. Temel sonuçlar: Deneysel sonuçlar, kekik ekstraktlarının bazı bakterilere karşı antibakteriyel aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, en çok etkilenen bakterinin S. aureus olduğu bulundu. İnhibisyon zon çapının 8-12 mm arasında olduğu belirlendi. Çözücülerin antibakteriyel aktivite, antioksidan kapasite, toplam fenolik ve toplam flavonoid miktarları üzerine etkisi gözlendi. Araştırma vurguları: Çalışmalar T. praecox'un doğal bir antimikrobiyal ve antioksidan ajan olarak kullanılma potansiyeline sahip olduğunu ve doğal bir destek tedavisi olarak kullanılabileceğini gösterdi |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi |
Dergi ISSN | 1303-2399 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-2021 |
Cilt No | 21 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 65 / 73 |
Doi Numarası | 10.17475/kastorman.908659 |
Makale Linki | http://dx.doi.org/10.17475/kastorman.908659 |