img
Chemical Composition, Antibacterial and Antioxidant Activities of Thymus Praecox      
Yazarlar
Prof. Dr. İzzet ŞENER Prof. Dr. İzzet ŞENER
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Fulya Tekelioğlu
Öğr. Gör. Dr. Merve ZURNACI Öğr. Gör. Dr. Merve ZURNACI
Türkiye
Pınar Baloğlu
Prof. Dr. Mahmut GÜR Prof. Dr. Mahmut GÜR
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Kerim GÜNEY Dr. Öğr. Üyesi Kerim GÜNEY
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Özet
Çalışmanın amacı: Kastamonu bölgesinden toplanan Thymus praecox'un kimyasal bileşimini, antioksidan kapasitesini ve antibakteriyel aktivitesini belirlemektir. Materyal ve yöntem: Kimyasal bileşimin belirlenmesinde spektroskopik ve kromatografik analizler uygulandı. Kekik özleri beş farklı çözücü kullanılarak hazırlandı. HPLC kullanılarak Thymus praecox içeriğinde bulunan flavonoidlerin varlığı ve GC-MS kullanılarak uçucu yağın kimyasal içeriği araştırıldı. Kekiğin yaprak ve sapındaki mineral analizleri ICP-OES ile belirlendi. Antioksidan kapasite, DPPH serbest radikal temizleme yöntemi ve H2O2 süpürme yöntemi gibi iki yöntem kullanılarak belirlendi. On bakteri, Gram (+) ve Gram (-) üzerindeki antibakteriyel aktivite disk difüzyon yöntemi kullanılarak test edildi. Temel sonuçlar: Deneysel sonuçlar, kekik ekstraktlarının bazı bakterilere karşı antibakteriyel aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, en çok etkilenen bakterinin S. aureus olduğu bulundu. İnhibisyon zon çapının 8-12 mm arasında olduğu belirlendi. Çözücülerin antibakteriyel aktivite, antioksidan kapasite, toplam fenolik ve toplam flavonoid miktarları üzerine etkisi gözlendi. Araştırma vurguları: Çalışmalar T. praecox'un doğal bir antimikrobiyal ve antioksidan ajan olarak kullanılma potansiyeline sahip olduğunu ve doğal bir destek tedavisi olarak kullanılabileceğini gösterdi
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 1303-2399
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2021
Cilt No 21
Sayı 1
Sayfalar 65 / 73
Doi Numarası 10.17475/kastorman.908659
Makale Linki http://dx.doi.org/10.17475/kastorman.908659
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Google Scholar 3
Chemical Composition, Antibacterial and Antioxidant Activities of Thymus Praecox

Paylaş