img
Chemical composition and antimicrobial activity of Myristica fragrans Elettaria cardamomum essential oil     
Yazarlar
Doç. Dr. Osman Emre ÖZKAN Doç. Dr. Osman Emre ÖZKAN
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Çağrı OLGUN Dr. Öğr. Üyesi Çağrı OLGUN
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Betül Güney
Prof. Dr. Mahmut GÜR Prof. Dr. Mahmut GÜR
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Kerim GÜNEY Dr. Öğr. Üyesi Kerim GÜNEY
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Saim ATEŞ Prof. Dr. Saim ATEŞ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Özet
Çalışmanın amacı: Bu çalışmanın amacı, muskat (Myristica fragrans) ve kakule ( Elettaria cardamomum) ‘den elde edilen uçucu yağlarının kimyasal içeriğinin ve antimikrobiyal aktivite özelliklerinin tespit edilmesidir. Materyal ve Yöntem: Muskat ve kakule tohumlarından uçucu yağ eldesi hidro distilasyon yöntemi ile yapılmıştır. Söz konusu bu uçucu yağların kimyasal içeriği GC -MS cihazı ile analiz edilmiştir. Anti mikrobiyal aktivite deneyi Bacillus subtilis DSMZ 1971, Candida albicans, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Enterobacter aerogenes ATCC 13048, Enterococcus durans, Enterococcus faecium, Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae, Listeria monocytogenes, Listeria innocua, Pseudomonas aeruginosa DSMZ 50071, Pseudomonas fluorescence P1, Salmonella enteritidis ATCC 13076, Salmonella infantis, Salmonella kentucky , Salmonella typhimurium SL 1344, Staphylococcus aureus ATCC 25923 ve Staphylococcus epidermidis DSMZ 20044 mikroorganizmalarına karşı minimum inhibisyon konsantrasyonu (MIC) yöntemi ile belirlenmiştir. Sonuçlar: GC-MS analizi sonucunda muskat uçucu yağında γ-terpinene (19.16%), (-)-terpinen-4-ol (14.08%), α-pinene (6.75%), myristicin (6.18%), β-pinene (4.85%), sylvestrene (4.72%), elemicin (4.68%) and safrole (4.17%) ana bileşenler olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, α-terpinyl acetate (34.55%), eucalyptol (24.91%), (-)-terpinen-4-ol (10.63%), linalool (7.69%) ve neryl butyrate (6.58%) bileşikleri de kakule uçucu yağının ana bileşenleri olarak tespit edilmiştir. Muskat ve kakule uçucu yağlarının deney mikroorganizmalar karşı antimikrobiyal aktiviteleri tespit edilmiştir. Araştırma vurguları: Uçucu yağın tıp ve gıda endüstrisinde koruyucu olarak kullanılması önerilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 1303-2399
Dergi Tarandığı Indeksler ESCI
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 10-2018
Cilt No 18
Sayı 2
Sayfalar 225 / 229
Doi Numarası 10.17475/kastorman.356765
Makale Linki http://dergipark.gov.tr/doi/10.17475/kastorman.356765