img
Chemical Composition and Antimicrobial Activities of Cold-Pressed Oils Obtained From Nettle, Radish and Pomegranate Seeds     
Yazarlar
Prof. Dr. Ergin Murat ALTUNER Prof. Dr. Ergin Murat ALTUNER
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Talip ÇETER Prof. Dr. Talip ÇETER
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Mahmut GÜR Prof. Dr. Mahmut GÜR
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Kerim GÜNEY Dr. Öğr. Üyesi Kerim GÜNEY
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Bayram Kıran
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Hana Ealoma Akwıeten
Sana I Soulman
Özet
Çalışmanın amacı: Bu çalışmanın amacı ısırgan (Urtica dioica), turp (Raphanus sativus) ve nar (Punica granatum) tohumlarından elde edilen soğuk sıkım yağların antimikrobiyal etkilerinin ortaya koymaktır. Materyal ve Yöntem: Bu tohumların yağları, Staphylococcus epidermidis DSMZ 20044, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Salmonella typhimurium SL 1344, Salmonella kentucky, Salmonella infantis, Salmonella enteritidis, Pseudomonas fluorescens P1 ATCC 13075, Pseudomonas aeruginosa DSMZ 50071, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli ATCC 25922, Enterococcus faecium, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Enterobacter aerogenes ATCC 13048, Candida albicans DSMZ 1386 ve Bacillus subtilis DSMZ 1971 gibi 15 mikroorganizmaya karşı disk difüzyon metodu ve MİK testi kullanılarak, antimikrobiyal aktiviteleri açısından araştırılmıştır. Sonuçlar sefazolin, klindamisin, kloramfenikol, siprofloksasin, amoksisilin/klavulanik asit, sülfametoksazol/trimetoprim, seftriakson, gentamisin, ampisilin, sefalotin, sefuroksim ve vankomisin olmak üzere 11 standart antibiyotik ile karşılaştırılmıştır. Ekstraktlar ayrıca GC-MS kullanılarak kimyasal olarak analiz edilmiştir. Sonuçlar: Sonuç olarak, turp yağının en yüksek aktiviteyi göstererek bütün mikroorganizmalara, ısırgan yağının ise S. epidermidis hariç bütün mikroorganizmalara etkili olduğu gözlenmiştir. En düşük aktivite ise nar yağında gözlenmiştir. Önemli vurgular: Çalışmanın sonuçları, açık bir şekilde, ısırgan otu, turp ve nardan elde edilen yağların destekleyici sağlık ürünü olarak ve ilave çalışmalarla medikal amaçlı olarak da kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 1303-2399
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 12-2018
Cilt No 18
Sayı 3
Sayfalar 236 / 247
Doi Numarası 10.17475/kastorman.498413
Makale Linki http://dergipark.gov.tr/doi/10.17475/kastorman.498413