Yazarlar |
Doç. Dr. Oğuzhan Yavuz BAYRAKTAR
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Günümüzde yapılan binaların büyük bölümünün temel yapıtaşını oluşturan betonun, dünyada sudan sonra en çok tüketilen yapı malzemesi olduğu belirtilmektedir. Betonun ana maddesi olan çimento, beton maliyeti içerisinde önemli paya sahip olmasından dolayı, çeşitli katkı maddelerinin çimento ikame maddesi olarak kullanımı çok sayıda araştırmaya konu olmaktadır. Ancak, kullanılan katkı maddelerinin beton özelliklerini ne düzeyde etkilediği öncelikli olarak belirlenmelidir. Bu çalışmada da pirinç (çeltik) kabuğu külünün çimento ikame maddesi olarak kullanımının bazı beton özelliklerini hangi düzeyde değiştirdiği belirlenmiştir. Çalışma kapsamında ayrıca pirinç kabuğunun ham halinin de beton içerisinde agrega olarak kullanılabilirliği değerlendirilmiş böylece, tarımsal atık olan pirinç kabuğunun bertaraf edilmesinde etkin bir yöntem de belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonuçları hem pirinç kabuğu külü hem de pirinç kabuğu agregası ilavesinin, betonun neredeyse bütün özelliklerini önemli ölçüde değiştirdiğini göstermektedir. Bu değişiklikler farklı özellikler açısından farklı düzeydedir. Çalışma sonucunda köpük miktarı arttıkça yayılma çapının da arttığı buna karşılık pirinç kabuğu ilavesinin yayılma çapını azalttığı belirlenmiştir. Pirinç kabuğu ilavesinin zamana bağlı su işleme derinliğini azalttığı, pirinç kabuğu ilavesi yüksek düzeyde olan numunelerin porozitesinin arttığı, basınç ve eğilme dayanımının ise azaldığı belirlenmiştir |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology |
Dergi ISSN | 2148-127X |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 12-2020 |
Cilt No | 8 |
Sayı | 12 |
Sayfalar | 2716 / 2722 |
Doi Numarası | 10.24925/turjaf.v8i12.2716-2722.4010 |
Makale Linki | http://www.agrifoodscience.com/index.php/TURJAF/article/view/4010 |
Atıf Sayıları | |
TRDizin | 3 |
Google Scholar | 18 |