Kamu Örgütlerinde Performans Ölçüm Yöntemleri Olarak Etkililik, Etkinlik ve Verimlilik: Kavramsal Bir Değerlendirme
Sefa Çetin
Erol Turan
Öğr. Gör. Sevim ÇEVEN
Günümüzde milyonlarca insan, mal ve hizmet üretmek amacıyla saatlerceçalışmakta, çaba harcamakta ve milyonlarca insan da bu faaliyetleri yürütmekte,koordine etmektedir. Yürütülen bu faaliyetler örgütlerde, ekonomik, sosyal,kültürel vb. amaçlı olarak bir iş birliği içerisinde gerçekleştirilmektedir. Buradabir yönetim faaliyeti söz konusudur. Yönetim, örgütlerin faaliyetleriyle ilgili olarakbelirlediği amaçlara, etkili, etkin ve verimli bir şekilde ulaşabilmeyi hedefler.İnsanlar, bireysel olarak gerçekleştiremedikleri amaçlarına örgütler aracılığıyladaha etkili ve verimli bir şekilde ulaşabilirler. Örgütün sunduğu kaynaklar ve işbirliği ortamı insanların başarmalarına yardımcı olur. İstenen sonuca ulaşmadakisüreçte, amaca ulaşmış olmak yeterli değildir; bu amaca nasıl ulaşıldığı, ulaşmaderecesi, eldeki kaynakların nasıl kullanıldığı, nasıl bir performans sergilendiğiönemlidir. Performansın en önemli bileşenleri etkinlik, etkililik ve verimlilikkavramlarıdır. Bu kavramlar, yönetimin her kademesinde, alt basamaktanüst basamağa kadar önem arz etmektedir. İnsan ihtiyaçlarının sınırsız olmasıüretimi de önemli bir ihtiyaç haline getirmiştir. Bu nedenle üretimde kullanılanfaktörlerin yönetimi ve sonuç olarak bu sürecin etkililiği, etkinliği ve verimliliğikurumsal yapılar tarafından hayati bir önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı,kamu kesiminde performans ölçüm yöntemi olarak kullanılan etkililik, etkinlikve verimlilik kavramlarının birbirleriyle olan ilişkilerinin ortaya konulmasıdır.Bu çerçevede, kavramların birbirleriyle olan ilişkileri doğrultusunda kamukesimindeki performans ölçüm yöntemleri teorik olarak incelenmiştir.
Dergi Adı Türk İdare Dergisi
Basım Tarihi 12-2018