img
UTILIZATION OF CORN GLUTEN MEAL AS A PROTEIN SOURCE IN DIETS FOR GILTHEAD SEA BREAM Sparus aurata L JUVENILES     
Yazarlar
YİGİT MURAT
BULUT MUSA
ERGÜN SEBAHATTİN
Derya Güroy
Mustafa Karga
Osman Sabri Kesbiç
Sevdan Yılmaz
Ümit Acar
Betül Güroy
Özet
Bu çalışmada çipura yemlerinde balık ununun bir kısmı yerine mısır glüten ununun (CGM) kullanılabilirliği incelenmiştir. Araştırmada hamsi unu, artan miktarlarda (0%, 10%, 20% ve 30%) mısır glüten unu ile ikame edilerek hazırlanan dört farklı deneysel yemlerle (izo-nitrojenik ve izo-kalorik, %52 protein ve %10 yağ, 19 kJ/g yem) yavru çipura balıkları (ortalama ağırlık 1,5 g) günde 2 kez olmak üzere beslenmişlerdir. Üç tekerrürlü olarak 45 gün süreyle gerçekleştirilen çalışma, Kapalı Devre Üretim (RAS) sisteminde ve 18±2 °C’lik su ortamında yürütülmüştür. Deneme grupları arasında %10 CGM içeren yem grubunda elde edilen büyüme performansı değerlendirildiğinde, %100 balık unu (FM) içeren kontrol yem grubu ile benzerlik gösterdiği belirlenmiştir. Deneme süresince tüm gruplarda yaşam oranı %100 olarak kaydedilmiştir. Yemdeki CGM ilavesi %20 ve %30 olan deneme gruplarında elde edilen büyüme performansı ile yem verimliliği ve protein verimliliği değerlerinin kontrol grubunda ve %10 CGM grubunda elde edilen verilere göre daha düşük olduğu belirlenmiştir. Ancak, bu farklılıklar CGM10 ve CGM20 grupları arasında istatistiksel yönden önemsiz olarak kaydedilmiştir. Büyüme performansına ilişkin ekonomik verimlilik analizlerine göre elde edilen sonuçlar da deneme grupları arasında en büyük kazancın ve karlılık oranının %10 CGM içeren yem grubunda elde edildiği anlaşılmıştır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre, herhangi bir amino asit desteği olmaksızın, sadece mısır glüten unu kullanımının, yavru çipura balıklarında büyüme performansı, yem verimliliği veya ekonomik indeksler açısından herhangi bir olumsuz etki göstermeyeceği sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
diyetler,yemden yararlanma,amino asitler,izmaritgiller,çipura,sucul kültür,beslenme fizyolojisi,karlılık,Pagrus aurata,lipit,proteinler,yem çevirimi,ölüm oranı,büyüme oranı,balık unu,yem zenginleştiriciler,protein kaynakları,ekonomik analizler,balık beslenmesi,protein değerlendirme oranı
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Fisheries Sciences
Dergi Tarandığı Indeksler SCI
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 06-2012
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 3
Google Scholar 43

Paylaş