Ebeveynleri Boşanmış Çocuklarla Ebeveynleri Boşanmamış Çocukların Bazı Dini Davranışları ve Dini Motivasyonlarının Karşılaştırılması
Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem GÜLMEZ
Mehmet Karadağ
Bu araştırmanın amacı ebeveynleri boşanmış çocuklarla ebeveynleriboşanmamış çocukların dinî davranış ve dinî motivasyon düzeylerinikarşılaştırmaktır. Araştırmanın yöntemi nicel, deseni ilişkisel taramadır.Araştırmanın çalışma grubunu Kastamonu İli Tosya İlçesinde orta okullardaokuyan 11-14 yaş aralığında 102 ebeveyni boşanmış çocuk ve 102 ebeveyniboşanmamış çocuk oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında kişiselbilgi formu ve Zwingmann vd. tarafından geliştirilen, ülkemizde psikometrikkontrolü Uysal, Işık ve Turan tarafından yapılan Münchner Motivasyonel DindarlıkÖlçeği kullanılmıştır. Velileri boşanmış ve boşanmamış grupların motivasyoneldindarlık düzeylerini karşılaştırmak için Mann Whitney-U testi, dinî davranışfarklılıklarını karşılaştırmak için Ki-kare analizi yapılmıştır. Araştırma sonucundaortaya çıkan bazı önemli bulgular şunlardır: Oruç tutma, Kur’an okumayı bilmebakımından ebeveynleri boşanmış olanlar aleyhine anlamlı şekilde farklılık ortayaçıkmıştır. Ayrıca ebeveynleri boşanmış çocukların dinî motivasyon düzeyleriebeveynleri birlikte olanlardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük çıkmıştır.Ancak iki grubun erkek çocukları arasında Cuma namazını kılma sıklığı açısındanfarklılık görülmemiştir.
Dergi Adı Gümüşhane İlahiyat Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 07-2020