Recâî-zâde Ahmed Cevdet’in Ali Paşa’ya Sunduğu Bahâriyye’si
Öğr. Gör. Ali YÖRÜR
Klasik Türk edebiyatında rağbet gören türlerin başında, baharı konu edinen bahâriyyeler gelmektedir. Baharın güzellikleri, tabiatın yeniden canlanışı, tabiatta meydana gelen değişikler ile bu değişikliklerin insan üzerindeki etkileri bahâriyyelerde zengin hayal ve benzetmelerle dile getirilmiştir. Bahâriyye türünde manzume yazan şairlerden birisi de 19. yüzyıl şairlerinden olan ve genç yaşta hayatını kaybeden Recâî-zâde Ahmed Cevdet’tir. Çalışmamıza konu olan eser, Recâî-zâde Ahmed Cevdet’in kaside nazım biçimi ile kaleme aldığı Bahâriyye’sidir. Bahâriyye, şairin Dîvânçe’sinin içerisinde bulunmakta ve 49 beyitten oluşmaktadır. Dîvânçe’nin bilinen dört nüshası vardır ve söz konusu nüshalar, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi TY 807, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi TY 2847, Millet Kütüphanesi Ali Emiri 84, Millet Kütüphanesi Ali Emiri 85 numaralarda kayıtlıdır. Bu makalede Recâî-zâde Ahmed Cevdet’in Bahâriyye’sinin transkripsiyonlu metni verilip incelemesi yapılmıştır.
Bahâriyye,Recâî-zâde Ahmed Cevdet,Klasik Türk Edebiyatı.
Dergi Adı RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi
Basım Tarihi 03-2021