ÇEKİRDEK KAPADOKYA BÖLGESİNDE ATLI DOĞA YÜRÜYÜŞÜ FAALİYETLERİNE KATILAN TURİSTİK TÜKETİCİLERİN PROFİLİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA
Burcu Gülsevil Belber
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Türkiye
Arş. Gör. Yakup ERDOĞAN
Bu araştırma, Çekirdek Kapadokya olarak adlandırılan Nevşehir’deki, atlı doğa yürüyüşü aktivitelerinigerçekleştiren işletmeleri ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin profilini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırmada kullanılan anket, 21 soru ve 5’li Likert ölçekli 2 ifadeden oluşmuş, yüz yüze anket tekniğiyle uygulanmıştır.203’ü yerli, 203’ü yabancı 406 turistle yapılan anketler, frekans dağılımları ile bağımsız örneklem t testindenfaydalanılarak incelenmiştir. Araştırmanın bulgularına göre yerli ve yabancı turistler arasındaki farklılıklarincelendiğinde; yerli turistlerden işçilerin, yabancı turistlerden memurların; yerli turistlerden 2000TL’den az ve 2000-3000TL gelire sahip olanların, yabancı turistlerden 2000-4000$ gelire sahip olanların; yerli turistlerden Ankara’dangelenlerin, yabancı turistlerden Çin’den gelenlerin yoğunlukta olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, yerli turistlerin daha çokaileleriyle, bağımsız olarak; yabancı turistlerin ise arkadaşlarıyla birlikte, seyahat acentesiyle-bağımsız seyahat ettikleribelirlenmiştir. Yerli turistlerin atlı doğa yürüyüşü tesislerini çoğunlukla eğlence, yabancıların ise farklı biniş tarzlarınıöğrenme amacıyla ziyaret ettikleri görülmüştür. Atlı doğa yürüyüşü tesislerini, yerli turistlerin geldikten sonra öğrendiği,yabancıların ise internetten öğrendiği görülmüştür. Söz konusu çalışmanın bulgu, yorum ve önerilerine uygun şekildehizmetlerin hazırlanıp sunulması durumunda, belirtilen turist profilini tatmin edecek bir işletme ortamı oluşturulabilecektir.Bu sayede hem işletme imajının hem de kârlılığının olumlu yönde etkileneceği düşünülmektedir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı BUSINESS MANAGEMENT STUDIES:AN INTERNATIONAL JOURNAL