Juche İdeolojisinin Hizmetinde Gelenekselden Dijitale Kuzey Kore Medyası
Prof. Dr. Erdem GÜVEN
Bu çalışmada SSCB’nin ve Demir Perde’nin yıkılmasından sonra ayakta kalan son sosyalistülke şeklinde nitelendirilebilecek Kuzey Kore’nin öncelikli olarak, diğer sosyalist devletlerdenfarklı bir biçimde geliştirdiği özgün Juche ideolojisi ve bu ideolojiye bağlı olaraktoplumsal kontrolün nasıl sağlandığı konularına değinilecektir. Kuzey Kore, bu toplumsalkontrol sayesinde ülke içerisine enformasyonun sızmasına engel olmaya çalıştığı vebunu da büyük oranda başardığı gibi, ülkeyle ilgili bilgilerin dışarıya çıkışına da engelolmaktadır. Ancak, iletişim teknolojilerindeki gelişmeler ve tüm ülkelerde yaşanan küreselleşmeolgusu yöneticilerin bu çabalarını gittikçe zorlaştırmakta ve onları yavaş da olsabir değişime zorlamaktadır. Kuzey Kore’de geleneksel medya, gerek ülkenin kurucusuKim İl Sung döneminde, gerekse ondan sonra gelen oğlu Kim Jong İl iktidarında, KomünistParti’ye, Juche ideolojisine, “Kim Hanedanı”na ve toplumsal kontrolde en önemliaraç olagelmiştir. Dışarıdan gelen enformasyonun ülkeye girememesi, öncelikli olarakpartiye ve ideolojiye bağlı gazetelerin ve radyo-televizyon gibi kitle iletişim araçlarınınhalkın tek enformasyon kaynağı olmasını beraberinde getirmiştir. Günümüzde ise, USBdiskler ve DVD oynatıcıların ülkeye kaçak yollarla sokulmasıyla propaganda filmlerininyerini özellikle Güney Kore ve Hollywood yapımı filmlerin, “lidere ve partiye sarsılmaz”bağlılığı aşılayan marşların yerini “libidinal hazları” kamçılayan müzik ve müzik videolarınınalması durumu söz konusudur. Bununla beraber internet teknolojisinin gelişimi,Kuzey Kore’de her ne kadar şimdilik yaygın olmasa da, kontrollü bir biçimde bu teknolojiyegeçişi de kaçınılmaz hale getirmiştir. Hali hazırda geleneksel medyanın güçlü olduğuülkede, değişimin ayak sesleri duyulmaya başlanmıştır.
Dergi Adı Selçuk İletişim
Basım Tarihi 01-2018